Lastenvalvojan palvelut
Sosiaalipalvelut ovat tukemassa kustavilaisia eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa.
Toiminnan perustana on toimiva yhteistyö asiakkaiden ja eri yhteistyötahojen kanssa. Eri palvelumuodoilla edistetään ja vahvistetaan asukkaiden sosiaalista hyvinvointia, turvallisuutta ja omatoimisuutta.
Yhteydenotto sosiaalitoimeen palvelutarpeen arvioimiseksi
Sosiaalitoimisto on kunnanvirastossa osoitteessa Keskustie 7, 23360 KUSTAVI
Sosiaalijohtaja
Kati Rekola
Puhelinaika maanantaisin ja tiistaisin klo 14.00-15.00
Puh. 050 338 8351
Sosiaalilautakunnan jäsenet 1.6.2017-31.5.2021:
Sirpa Koskinen, puheenjohtaja
Jukka Ekuri, varapuheenjohtaja
Satu Englund, jäsen
Jarmo Mäntynen, jäsen
Susanna Koskinen, jäsen
Sosiaalipalvelut
Vauvaraha vuonna 2020
Kustavin kunta maksaa vuoden 2020 aikana syntyneistä kustavilaisista vauvoista vauvarahan. Vauvaraha 500€/lapsi on kertakorvaus, joka maksetaan kaikista vuoden 2020 aikana syntyneistä lapsista. Lapsen ja hänen huoltajansa tulee olla kirjoilla Kustavissa hakemuksen jättämispäivänä. Vauvaraha on saajalleen veronalaista ansiotuloa.
Vauvarahaa haetaan hakemuksella, joita on saatavilla kunnan verkkosivulta ja kunnanvirastolta.
Kunta muistaa vauvarahan lisäksi myös Kustavi-aiheisella bodylla.
Lasten varhaiskasvatus
Järjestetään Suotorpan päiväkodissa.
Kotipalvelu ja vanhusten palvelut
Katso kohdasta Palvelukeskus.
Vammaispalvelut
Vammaispalvelujen tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön mahdollisuuksia elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia esteitä ja haittoja.
Vammaisille tarkoitettuja erityispalvelija ovat mm. vaikeavammaisten kuljetuspalvelu, asunnon muutostyöt, asuntoon kuuluvat apuvälineet ja laitteet sekä tulkkauspalvelut.
Vammaispalvelulain mukaisia palveluja haetaan kirjallisella lomakkeella ja liitteeksi tarvitaan lääkärintodistus.
Lisätietoja:
Sosiaalijohtaja
Kati Rekola
Puh. 050 338 8351
Lastenvalvojan palvelut
Lastenvalvojan palveluihin kuuluu isyyden tunnustaminen ja lapsen huoltajuudesta, tapaamisoikeudesta sekä elatuksesta sopiminen.
Maakunnan perheoikeudelliset palvelut ovat siirtyneet yhteiseen yksikköön 1.3.2020 alkaen
Turun kaupunki tuottaa Kustaville perheoikeudelliset palvelut. Perheoikeudellisten palveluiden kokoaminen yhteiseen yksikköön sisältyy Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämissuunnitelman päivitykseen vuosille 2019–2020.
Perheoikeudellisiin palveluihin sisältyy isyyden ja äitiyden selvittäminen, lapsen ja puolison elatusavun turvaaminen, lapsen huollon ja tapaamisoikeuden turvaaminen, adoptioneuvonta, tapaamisten ja vaihtojen tuki ja valvonta alueelliseen yksikköön.
Kustavissa isyyden tunnustaminen tapahtuu neuvolassa terveysasemalla, josta asia toimitetaan eteenpäin perheoikeudelliseen yksikköön.
Lisätietoja: puh. 050 338 8351.
Perheoikeudellisen yksikön yhteystiedot
Lapsen huolto- ja tapaamisoikeus
Kun lapsi syntyy avioliitossa, molemmat vanhemmat ovat yhdessä hänen huoltajiaan. Erotilanteessa vanhemmat joutuvat miettimään, kuinka järjestävät lapsen huollon.
Huollon tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi hänen yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti. Huollon ja tapaamisoikeuden tarkoituksena on myös turvata myönteiset ja läheiset suhteet lapsen ja hänen vanhempiensa välillä. Lapsen huoltajalla on oikeus päättää lapsen hoidosta, kasvatuksesta, sukunimestä ja uskontokunnasta. Huoltajalla on myös oikeus saada tietoja lapsestaan mm. päiväkodista, koulusta ja terveydenhuoltohenkilökunnalta.
Tapaamisoikeudella sovitaan lapsen yhteydenpidosta siihen vanhempaan, jonka luona hän ei asu.
Vanhempien välinen sopimus tehdään sosiaalipalveluissa. Mikäli vanhemmat eivät pääse yksimielisyyteen sopimuksen sisällöstä, voidaan asia jättää käräjäoikeuden päätettäväksi.
Lisätietoja:
Lastenvalvoja
050 338 8351
Lapsella on oikeus riittävään elatukseen
Vanhemmilla on lakiin perustuva velvollisuus elättää alaikäistä lastaan. Jos vanhemmat eivät asu yhdessä, lapsen kanssa asuvalla vanhemmalla on oikeus saada lapselle elatusapua. Elatusavusta ja sen suuruudesta vanhemmat voivat sopia keskenään vapaamuotoisesti tai kunnan sosiaalihuollon vahvistamalla sopimuksella. Jos vanhemmat eivät pääse sopuun elatusavusta, tuomioistuin vahvistaa elatusavun määrän.
Elatustuki siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi 1.4.2009.
Vanhempien erotessa elatustuen vahvistaminen voidaan tehdä elatussopimuksella (kunnan sosiaalitoimisto) tai tuomioistuimen päätöksellä.
Elatustukien ja elatusapuvelan perintään liittyvissä asioissa voi asioida missä tahansa Kelan toimistossa.
Puhelinpalvelu:
020 692 206 (suomi) / 020 692 226 (ruotsi)
www.kela.fi
Lastensuojelu
Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja virikkeitä tarjoavaan kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun ja huolenpitoon.
Lastensuojelutyön tehtävänä on turvata lapsen oikeudet vaikuttamalla yleisiin kasvuoloihin, tukemalla vanhempia lasten kasvatuksessa sekä tarvittaessa tekemällä perhe- ja yksilökohtaista työtä.
Lastensuojeluasoissa yhteydenotot:
050 338 8351
Sosiaaliasiamiespalvelut
Sosiaaliasiamiehenä toimii OTM Kati Lammi Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Vasso Ab:stä. Yhteydenotot ja yhteydenpito tapahtuvat seuraavilla tavoilla:
Puhelimitse: 050 559 0765
Puhelinaika ma 12.00-14.00 sekä ti, ke ja to 9.00-11.00.
Sähköpostitse: kati.lammi@vasso.fi
Sähköpostilla voi lähettää yhteydenottopyynnot ja yleiset kysymykset. Salassa pidettäviä asioita ei pidä välittää sähköpostitse.
Postitse: Oy Vasso Ab, Verkatehtaankatu 4, 4 krs., 20100 TURKU
Lisää sosiaaliasiamiehen tehtävistä.
Henkilökohtaiseen tapaamiseen on mahdollisuus etukäteen sovittuna ajankohtana Kustavin kunnanvirastossa. Sosiaaliasiamies toimii sekä yksityisen että julkisen sosiaalihuollon piirissä. Sosiaaliasiamiehen tehtävänä on neuvoa ja avustaa sosiaalihuollon asiakkaita eri sosiaalihuollon palveluihin liittyvissä asioissa. Sosiaaliasiamies tiedottaa asiakkaan oikeuksista ja seuraa asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä kunnassa.
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista tuo asiakkaalle myös mahdollisuuden muistutuksen tekemiseen, jos hän on tyytymätön saamaansa kohteluun. Sosiaaliasiamies neuvoo ja avustaa asiakkaita muistutuksen tekemisessä. Sosiaaliasiamies voi toimia myös sovittelijana asiakkaan pyynnöstä.
Eroauttamisen palvelukartta Kustaviin
Eroauttaminen vähentää riitoja ja huoltokiistoja, vahvistaa sovinnollisuutta ja turvaa vanhemmuuden jatkuvuutta.